Fiscale aftrek scholingsuitgaven pas afgeschaft per 2019

Eind 2016 heeft het kabinet voorgesteld de aftrek van scholingsuitgaven per 1 januari 2018 te schrappen en te vervangen door een regeling met scholingsvouchers. Na de verkiezingen is dit wetsvoorstel controversieel verklaard. Een nieuw kabinet bepaalt dus wat er mee moet gebeuren. Er is onzekerheid over de vraag of 2017 nu het laatste jaar is waarin de aftrek kan worden geclaimd.  Daarom is besloten de eventuele afschaffing niet eerder te laten ingaan dan per 2019.

Intussen wordt wel doorgewerkt aan de uitwerking van de scholingsvouchers. Om 2019 uitvoeringstechnisch te halen, moet een nieuw kabinet dit jaar keuzes maken. Is het een regeling die zich richt op het stimuleren van een leercultuur en breed open staat voor alle doelgroepen? Of is het een regeling die zich alleen richt op scholing door individuen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt en uit zichzelf niet snel tot scholing over gaan?

Let op: Als financiële hulp van de overheid bij scholing voor u ook na 2018 van belang is, houd u dan dit najaar de ontwikkelingen bij. In 2017 en 2018 kunt u gebruik blijven maken van de bestaande fiscale aftrek.