Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

Wilt u als MKB-ondernemer energie besparen en meer verduurzamen? De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) helpt u daarbij. Met deze subsidie kunt u een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies op maat. Daarmee krijgt u inzicht in het verduurzamen van uw onderneming en/of wagenpark. Er is ook subsidie voor de ondersteuning bij het uitvoeren van maatregelen uit dat advies. 

Energieadvies
U krijgt subsidie voor de kosten van een op maat gemaakt energieadvies, opgesteld door een energieadviseur van een extern bedrijf. Het energieadvies bevat een overzicht van maatregelen voor energiebesparing en verduurzaming. Het gaat om aanpassingen als het aanbrengen van muur-, vloer- of dakisolatie of HR++- glas of het toepassen van PV-zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen of andere energiezuinige installaties. Maar ook kleinere aanpassingen, zoals het aanbrengen van ledverlichting. Denk ook aan maatregelen voor energiezuinige koeling, keukenapparatuur en ICT-apparatuur. Daarnaast kan het gaan om aanpassingen in overige onderdelen van uw bedrijfsvoering, zoals het gebruik van elektrische bestelwagens.

Subsidiebedrag
De subsidie voor het energieadvies én het ondersteuningstraject bedraagt 80% van de gemaakte kosten (excl. BTW) met een maximum subsidiebedrag van € 2.500 per bedrijfspand. Voor het energieadvies geldt een minimum subsidiebedrag van € 400 en een maximum subsidiebedrag van € 750. Dit zijn netto bedragen. Het minimum subsidiebedrag van € 400 voor het advies betekent dat een energieadvies van minder dan € 500 (excl. BTW) niet in aanmerking komt voor subsidie.

Alleen de kosten voor het energieadvies en ondersteuning die gemaakt zijn vanaf de publicatiedatum van de regeling, 2 augustus 2021, komen in aanmerking voor subsidie.

Aanvragen
De regeling is vanaf 1 oktober 2021 09.00 uur open voor het aanvragen van subsidie en sluit op 30 september 2022, 17.00 uur.

Let op: De kosten van de uit te voeren of uitgevoerde maatregelen zelf komen niet in aanmerking voor deze subsidie. Voor de maatregelen zelf zijn mogelijk andere subsidies beschikbaar, zoals bijvoorbeeld de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE), de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s, en belastingaftrek via de Energie-investeringsaftrek (EIA).