Werkgever haalt auto op bij ziekte

Twee managers zijn tegelijk bij een bedrijf gestart op basis van een jaarcontract. Ze melden zich na circa drie maanden allebei ziek. De bedrijfsarts stelt arbeidsongeschiktheid vast en adviseert mediation. Binnen twee weken laat de werkgever van beide managers de ter beschikking gestelde bedrijfswagens en de sleutels van het bedrijf ophalen. Ze starten een kort geding.

Ter compensatie van de ingenomen bedrijfsauto eisen ze een maandelijks bedrag van € 750,00 bruto. De kantonrechter stelt vast dat privé gebruik van de bedrijfsauto was toegestaan. De kantonrechter gaat er ook van uit dat de ter beschikking gestelde auto een vaste looncomponent vormt.

De kantonrechter is van oordeel dat de managers voor het verlies van dit bestanddeel van hun loon moeten worden gecompenseerd. Hij acht de gevorderde vergoeding van € 750,00 bruto per maand redelijk, nu deze is gerelateerd aan het bedrag van de fiscale bijtelling dat de werkgever zou vergoeden.

Let op: Een werkgever kan bij ziekte van een werknemer niet zomaar diens bedrijfsauto ophalen als deze ook privé mocht worden gebruikt.